El menú a sis mans dels germans Adrià al restaurant Dos Palillos

Al restaurant Dos Palillos s’ha viscut un dia històric. Set anys després Ferran Adrià ha tornat a vestir-se de cuiner per organitzar un menú a 6 mans amb el seu germà Albert Adrià i el seu amic Albert Raurch. “No hi ha prou diners per pagar el que he fet avui aquí, però el Raurich és bulliniano i s’ho mereix”, ha bromejat Ferran Adrià. El motiu anava més enllà del econòmic. El Dos Palillos està celebrant enguany el desè aniversari i no hi ha millor manera que organitzant un retrobament de tots tres per cuinar un menú basat en la cuina oriental. El focus, però, s’ha posat sobretot en la japonesa, una de les cuines més inspiradores “pels que es dediquen a crear” i la que va marcar un abans i un després a Cala Montjoi.

 

ElBulli no hagués estat elBulli sense el Japó. L’any 2002 Ferran Adrià va trepitjar Japó per primera vegada, tot i que anys enrere ja havia presentat plats com el sashimi de bonítol amb cireres (1994) o la gelatina calenta elaborada a partir de l’agar-agar (1997).  Va ser a partir d’aquell viatge que comença un diàleg entre totes dues cuines, la de elBulli i la japonesa, que va més enllà del sushi i la tempura. Es posa en valor la cuina japonesa a Europa. “Va passar molt de temps fins que no vam saber si el peix era totalment cru o necessitava algun tractament”, afirma Albert Adrià.

“No hi ha prou diners per pagar el que he fet avuí aquí, però l’Albert (Raurich) és bulliniano i s’ho mereix”,  ha bromejat Ferran Adrià.

Aquesta posada en valor sempre l’ha volgut rehivindicar el Ferran. Fins i tot ho nega quan li preguntem per la relació d’alguns emplatats de la Nouvelle Cuisine amb la cuina nipona. “A França no li feia falta el Japó, no tenien interés”, diu el cuiner. En canvi l’Albert Raurich ho veu diferent i explica que no veu “una utilització de productes orientals, però sí plats construits conceptualment com al Japó, com per exemple l’emplatat individual”. A nivell conceptual  sí que hi ha similituts entre el menú degustació, creat a elBulli, i la cuina tradicional Kaiseki on se serveixen uns 10 plats. Tot i que el menú degustació de Cala Monjoi era un menú extrem amb 34 plats.

El restaurant Dos Palillos neix d’aquest respecte de elBulli cap a la cuina oriental. Al 2006 Ferran Adrià va proposar a Raurich fer un projecte de tapes asiàtiques mentre eren a l’avió tornant d’un viatge a Nova York. Havien anat fins als EEUU per còneixer els millors restaurants japonesos de la zona. De fet Juli Soler, l’altra alma mater de elBulli i que no era gaire fan del peix cru, tasta Japó per primera vegada a Nova York en una època anterior.

Ara, 10 anys després, el Dos Palillos s’ha convertit en un referent i com explica Adrià “els estudis i les investigacions han convertit l’Albert Raurich en un mestre de la cuina oriental”. Es podria afirmar sense problemes que el Dos Palillos podria estar instal·lat al context del barri de Shibuya a Tòquio i els japonesos se’ls sentirien com seu.

De fet aquesta era la intenció que tots tres cuiners tenien amb el menú per celebrar el desè aniversari: que tots els productes i plats estiguessin creats i elaborats de la matiexa manera que un cuiner nipó ho faria al seu país.

Fes click:     Aquest és el menú a 6 mans del Ferran i l’Albert Adrià i l’Albert Raurich.