Das 1219, el restaurant que abriga la Cerdanya

Silenci a la cuina, soroll a la sala. Els cambrers, cansats i alleugerits comencen a repassar copes, ordenar plats i muntar les taules. Demà, diumenge, serà l’últim servei abans de vacances. Ricard Borràs, propietari de Das1219, tot i que és tardor marxa uns dies per descansar. A primers de novembre ja refresca a Das (27 habitants), el poble més fred de Catalunya, i el cos de Ricard sembla l’Àrtic. En dos dies estarà embarcat en un avió direcció Shangai. A la maleta farà lloc per portar noves idees i temperar el cos visitant nous restaurants fins al seu retorn.

Ens ho explica mentre xucla (fuma) un cigarret electrònic fent sobretaula amb la seva dona i responsable de sala Hamida Hazaim. Ricard és feliç a Das però li falten coses. Ell és un cuiner de raça, amb el sac ple de bons ingredients que ha anat buscant, trobant i fidelitzant als seus plats. La Cerdanya li dóna xicoires, bolets, naps, trumfes, ànecs i perdius, encara que els seus animals preferits són al Berguedà, ja que “tenen més aliment, les condicions són millors i la carn no és tan dura”.

Algunes especialitats són el paté de perdiu perfectament executat, l’addictiva i saborosa “fajita” de costella de porc blanc, el caneló de tardor amb rossinyol banyat en una beixamel de fongs o la mitjana de vaca frisona madurada durant 20 dies.

Però en les alçades, el Ricard no s’oblida del mar, l’observa i no precisament de reüll. Des de fa anys manté contacte amb un proveïdor fidel que li puja rap -ens el va servir amb verdures capitanejades per una albergínia marcada a la brasa- sardines per salar unes llenties i gamba vermella pel “carpaccio” amb crema d’alvocat i cítrics, entre d’altres guisats.

Veurem els “souvenirs” gastronòmics que porta Ricard d’Àsia, per aplicar-los a Das, el restaurant que abriga la Cerdanya, amb la seva dona i, per cert! al seu gos Nin que volta pel seu compte a la sala mentre el servei està en ebullició.

Das1219
Plaça Major 1 (Das, La Cerdanya)
972 89 41 90
http://das1219.com